Don Miguel Ruiz

12.11.2012 01:51

 Don Miguel Ruiz       Don José Ruiz

     Don Miguel Ruiz se narodil jako poslední ze třinácti dětí do skromných poměrů na mexickém venkově.  Jeho rodina žila starobylými tradicemi. Sám don Miguel říká, že měl velké štěstí, protože právě tam se již od útlého dětství učil, že pokud něco skutečně chceme, nic není nemožné.Jeho rodiče, don José a dona Sarita – stejně jako dědeček don Leonardo –,  věřili, že Miguel bude dál pokračovat v odkazu staletých toltéckých tradic. Don Miguel však nastoupil na medicínu a stal se z něj chirurg.Několik let se společně s bratry zabýval neurochirurgií a uvědomil si, že je zapotřebí léčit nejen mozek jako fyzický orgán, ale také lidskou mysl.

    Autonehoda, při níž don Miguel málem přišel o život, změnila směr jeho života. Prožil sám sebe jako čisté vědomí mimo hranice fyzického těla. Uvědomil si, že toltécká moudrost jeho rodiny obsahuje všechny nástroje potřebné k transformaci lidské mysli. Don Miguel se ihned vrátil ke své matce, aby završil své učení a stal se šamanem.                                                                                                                                                                                                                                    Don Miguel se přestěhoval do Spojených států, aby mohl šířit své znalosti, a příštích patnáct let strávil zkoumáním možností, jak vyléčit a změnit lidskou mysl. Byl svědkem zápasu svých studentů o zklidnění mysli a snažil se nalézt nástroje, jak jim pomoct. Výsledkem tohoto úsilí byly Čtyři dohody. Tato kniha obsahuje specifické řady praktických kroků, které může kdokoli použít k dosažení důsledné a dlouhodobé osobní transformace.                                                            V únoru roku 2002 utrpěl don Miguel srdeční infarkt, který jej málem připravil o život. Infarkt a následující kóma mu poškodily srdce natolik, že mu fungovalo pouze ze 16 %, a způsobovaly mu téměř neustávající bolesti. Don Miguel však nepřijal prognózu lékaře, že bude omezen pouze na sedavý, domácký život bez aktivity. Sám se stal ztělesněním svého poselství tím, že dál žil život plný radosti a šířil své poselství prostřednictvím knih, přednášek a cestování.  Přestože si užíval život plnými doušky, zároveň také věděl, že pomalu umírá, a soustředil se na přípravu synů na převzetí jeho poslání.                                                      

V roce 2009 se zdravotní stav dona Miguela začal rychle zhoršovat a on se přihlásil do programu na transplantaci srdce. V srpnu roku 2010 ho zapsali na čekací listinu. Devátého října 2010 úspěšně podstoupil transplantaci srdce. Znamenalo to pro něj nový začátek a s hlubokou vděčností a šlechetností je don Miguel celý nedočkavý, aby se o toto poselství mohl podělit s celým lidstvem.                                                                                                                                            

toltécké tradici vede naguál (šaman) člověka k osobní svobodě. Poté, co zkoumal lidskou mysl z hlediska jak toltéckých tradic, tak z vědeckého pohledu, spojil don Miguel starobylé vědění s moderními teoriemi a vytvořil nové poselství pro celé lidstvo, které je založeno na pravdě a zdravém rozumu. Zasvětil život šíření tohoto nového poselství prostřednictvím praktického pojetí, které napomáhá transformaci. Jeho poselství je jednoduché, a když se krok za krokem uplatní v praxi, dokáže změnit život.

Don Miguel je velmi uznávaný po celém světě.  Dostalo se mu mnoha uznání včetně pamětní mince od Letectva Spojených států, na níž jsou vyryty Čtyři dohody.  O donu Miguelovi se také mluví jako o mexickém národním dědictví.

 „Pomozte nám, prosím, změnit svět!“ Pouze vy dokážete změnit svět, který vytváříte, a tím, že změníte svět váš svět, změníte i celý svět… „A to je ta pravda, která vás osvobodí.“

Stejně jako jeho otec spojuje don José nové postupy se starobylou moudrostí. Zasvětil život šíření starého toltéckého vědění tím, že ho překládá do pojmů běžného, praktického života. Tyto koncepty pomáhají transformaci prostřednictvím pravdy, lásky a zdravého rozumu. Don José učí a přednáší po celých Spojených státech a po světě: „Cesty síly“ k pyramidám v Teotihuacánu, Palenque, Tulumu a Cobě; workshopy s hostujícím donem Miguelem či jinými učiteli ve městě Omega, Austinu a Vancouveru.                                                                                                                                                                                            

Don José Ruiz nyní spolupracoval se svým otcem donem Miguelem Ruizem na nové knize, která nabízí neotřelý pohled na Čtyři dohody a také novou mocnou dohodu, pomocí níž dokážeme přeměnit své životy na náš osobní ráj: Pátou dohodu. Pátá dohoda nás vezme na ještě hlubší úroveň vědomí o síle Já a navrátí nás k autenticitě, s níž jsme se narodili. V tomto podmanivém pokračování Čtyř dohod je nám připomínán ten největší dar, který můžeme dát sami sobě: svobodu být tím, kým skutečně  jsme.                                                                                                                                                                                                                    Vesmír přítomného okamžiku (The Universe of NOW) je vzrušující projekt, který vytvořil don José Ruiz. Využijte vesmír přítomného okamžiku, inspirujte se a užijte si každičkou vteřinu tak, že budete žít nyní, v této konkrétní, jedinečné chvíli. Více si uvědomte, co vás inspiruje, nebo co vás naopak nudí, a zdokonalujte se v úžasném umění žít. Jedna z nejnovějších vášní dona Josého je jeho skupina Kruh stínů (Circle of Shadows). Jedná se o společenství umělců, které vzniklo v roce 2008 a bylo inspirováno snem o různých hlasech, které se spojují, aby šířily společné poselství pravdy. Přestože žijí každý někde jinde, setkávají se členové společenstva, aby tvořili, nahrávali a koncertovali. V roce 2009 vydala skupina své první studiové album, Don José Ruiz and The Circle of Shadows, album, na němž se hudba prolíná s inspirativními slovy a originálním uměním. Společenství v současnosti tvoří José Ruiz (autor a šaman), Greg Beaton (hudebník, producent a herec), Joe Gasparik (hudebník a producent), Aaron Landman (vizuální umělec a video producent) a Jed Rees (hudebník, aranžér a herec).